Werkwijze

In gesprekken die ik voer merk ik dat mensen die niet uit de film/ video branche komen, logischerwijs, soms niet precies weten hoe het maken van een film of video in zijn werk gaat. Graag geef ik u daarom alvast een (globaal) kijkje in de keuken:

Het traject begint als een klant met bewegend beeld een boodschap over wil brengen, een gebeurtenis of evenement wil vast leggen of als film/ video een mogelijke optie is. Dan gaan we met elkaar in gesprek om te kijken of een film/ video de juiste oplossing biedt. Als dit het geval is praten we verder over de boodschap, de doelgroep en waar de film/ video voor gebruikt zal worden en te zien zal zijn. Als u het stuk ‘waarom film/video?‘ heeft gelezen of een kijkje in mijn portfolio heeft genomen ziet u verschillende filmpjes en formats. Ondanks de variatie hierin zijn deze allemaal ontstaan uit hetzelfde principe: het kiezen van de beste vorm voor de situatie.

Als het duidelijk is wat de klant wil bereiken sparren we, ook in het eerste gesprek, met ideeën voor de vorm en inhoud van het filmpje. Hierbij spelen allerlei factoren een rol die we op zo’n moment meenemen in de bespreking. Het is namelijk heel belangrijk om in een creatief proces zo snel mogelijk op dezelfde lijn te zitten. Daarnaast is het fijn dat het voor iedereen vanaf het begin duidelijk is wat de rolverdeling is. Om een voorbeeld te geven: als er mensen uit de organisatie (of het netwerk van de organisatie) geïnterviewd worden voor een filmpje werkt het een stuk effectiever als zij eerst vanuit de organisatie gevraagd worden om mee te doen.

Als beide partijen het gevoel hebben dat we er samen uit gaan komen werk ik het idee wat we in de bespreking globaal hebben opgesteld uit en stel ik een offerte op. Uiteraard is er nog alle ruimte om aan de uitwerking bij te schaven en te veranderen, we blijven immers met elkaar in gesprek.

Als de opdracht officieel gegeven wordt gaat de film de voorbereiding in. Alles voor de opnamedagen moet worden geregeld. Afhankelijk van het budget film ik zelf of neem ik een crew mee, film ik mensen uit de organisatie of zetten we acteurs in. Alles wat later op film te zien is en de logistiek daaromheen wordt in deze fase geregeld. Afhankelijk van het concept kan het zeker zo zijn dat er in deze fase nog details uitgewerkt worden, dingen veranderen of puntjes op de i worden gezet.

Dan komen de draaidagen en filmen we al het materiaal wat we nodig hebben voor het eindproduct. Het aantal draaidagen is afhankelijk van de inhoud, locaties, lengte van het eindproduct, etcetera.

Als alles gefilmd is begint de montage. Dit is vaak het meest tijdrovende onderdeel van het proces. Al het beeldmateriaal wordt bekeken, de beste takes worden gekozen, achter elkaar gemonteerd, titels worden toegevoegd, muziek wordt gekozen, de audio levels worden aangepast, de kleur van het beeld wordt gecorrigeerd, etcetera. Als de eerste versie af is krijgt u die te zien en hebben we het er over. Wilt u de accenten zo als ze nu zijn of net iets anders? Naar aanleiding van dit gesprek wordt het filmpje afgemonteerd en kan het de wijde wereld in (of juist alleen in house gebruikt worden, het ligt maar net aan de opdracht).

Wilt u weten waar ik momenteel mee bezig ben? Neem een kijkje in de keuken en volg de facebookpagina!